Živočišná výroba

Živočišná výroba je zaměřena na produkci mléka, chov skotu dojeného, chov skotu bez tržní produkce mléka a chov prasat.

V chovu skotu je v současnosti průměrně 1200 kusů, z toho je 380 kusů dojených krav a 80 kusů krav bez tržní produkce mléka. Ostatní krávy BTPM (cca 340 ks) chová dceřinná společnost EKOfarma Opařany s.r.o. na farmách Kaliště, Svoříž a Božejovice.

Celkový stav zvířat v chovu prasat je kolem 220 kusů prasat, z toho je cca 20 ks prasnic.

STÁJ PRO DOJNICE OPAŘANY

Provoz nové stáje pro dojnice byl zahájen 10.7.2009. Na stavbě stáje jsme použili prvky jako např. protiprůvanové rolety na bočních stěnách, automatickou lopatu na vyhrnování kejdy umístěnou pod rošty a nový typ matrací, které zaručují, oproti jiným typům, podstatně větší komfort pro zvířata, delší životnost i vyšší úroveň čistoty.

V provozu používáme nosič nářadí TuchelTrac. Jeho hlavními přednostmi je výkonnost, obratnost, vysoká efektivita práce, rychlá výměna nářadí a snadná a pohodlná obsluha.

V roce 2020 byla postavena v Opařanech vedle stávajícího kravína nová stáj pro dojnice, která nahradila starou dosluhující. Provoz byl zahájen 26.11.2020.

   

 

CHOV SKOTU BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

Do 31.3.2020 byla součástí podniku farma Kaliště a do 31.3.2021 farmy  Svoříž a Božejovice s chovem skotu bez tržní produkce mléka. Tyto farmy jsou nyní součástí dceřinné společnosti EKOfarma Opařany s.r.o.
Pastva je převážně v oblastech LFA a zasahuje do katastrálních území Chlístov, Nadějkov, Starcova Lhota, Mozolov, Jistebnice, Zvěstonín, Svoříž, Chlum u Jistebnice, Božejovice a Drahnětice.
Skot bez tržní produkce mléka je plemen Charolais, Limousine a Český strakatý skot.
V přirozené plemenitbě EKOfarma v současnosti využívá 4 býky plemene Charolais, 1 býka plemene Limousine, 1 býka plemene Aubrac a 2 ČESTR. Průměrný stav skotu na EKOfarmě je cca 560 VDJ.

CHOV PRASAT

aktualizace 10.10.2023

Komentáře

No comments yet.

Leave a comment